Schermafdruk maken

Het knipprogramma gebruiken om schermopnamen vast te leggen


Soms is de eenvoudigste manier om iets te kopiƫren door een opname van uw scherm te maken. Hiervoor kunt u het knipprogramma gebruiken. U kunt het knipprogramma gebruiken voor het opslaan en delen van nieuwsartikelen, recensies van films en recepten.

U kunt het gehele scherm of een gedeelte van het scherm vastleggen, opmerkingen toevoegen, het knipsel opslaan of het knipsel rechtstreeks vanuit het knipprogrammavenster per e-mail verzenden. U kunt de volgende typen knipsels vastleggen:

 • Vrije vorm-knipsels. Teken een vrije vorm rond een object.
 • Rechthoekig knipsel. Sleep de cursor om een object, zodat er een rechthoek wordt gevormd.
 • Vensterknipsel. Selecteer een venster, zoals een browservenster of dialoogvenster, dat u wilt vastleggen.
 • Volledig scherm-knipsel. Maak een schermopname van het hele scherm.

Nadat u een knipsel hebt vastgelegd, wordt dit automatisch naar het venster van het knipprogramma gekopieerd. Vanuit dat venster kunt u aantekeningen toevoegen, en het knipsel opslaan of delen. In de volgende procedures wordt getoond hoe u het knipprogramma gebruikt.

Knipprogramma openen

Voor Windows 10Selecteer de Startknop  typ knipprogramma in het zoekvak op de taakbalk en selecteer Knipprogramma in de lijst met resultaten.
Voor Windows 8.1/Windows RT 8.1Swipe naar binnen vanaf de rechterkant van het scherm, tik op Zoeken (of wijs naar de rechterbovenhoek van het scherm als u een muis gebruikt, beweeg de muisaanwijzer naar boven en klik vervolgens op Zoeken), typ knipprogramma in het zoekvak en selecteer Knipprogramma in de lijst met resultaten.
Voor Windows 7Selecteer de Startknop , typ vervolgens knipprogramma in het zoekvak op de taakbalk en selecteer Knipprogramma in de lijst met resultaten.

Een knipsel vastleggen

Selecteer Modus in het knipprogramma (in oudere versies selecteert u de pijl naast de knop Nieuw ), kies het gewenste type knipsel en selecteer vervolgens het gebied op het scherm dat u wilt vastleggen.

Opties voor de modus Knipprogramma

Een knipsel van een menu vastleggen

 1. Nadat u het knipprogramma hebt geopend, opent u het menu waarvan u een schermopname wilt maken. (Voor Windows 7 drukt u op Esc voordat u het menu opent.)
 2. Druk op Ctrl + PrtScn. Hiermee wordt het volledige scherm vastgelegd, met inbegrip van het menu Openen.
 3. Selecteer Modus (in oudere versies selecteert u de pijl naast de knop Nieuw ), kies het gewenste type knipsel en kies het gebied op het scherm dat u wilt vastleggen.
 

Een aantekening toevoegen voor een knipsel

Nadat u een knipsel hebt vastgelegd, kunt u met behulp van de knop Pen of Markeerstift op of rond het knipsel schrijven of tekenen. Selecteer Gum om de lijnen die u hebt getekend te verwijderen.

Een knipsel opslaan

 1. Selecteer de knop Knipsel opslaan nadat u een knipsel hebt vastgelegd.
 2. In het vak Opslaan als typt u een bestandsnaam, locatie en type. Selecteer vervolgens Opslaan.
 

De URL verwijderen

Wanneer u vanuit een browservenster een knipsel vastlegt en u dit opslaat als een HTML-bestand, wordt de URL onder het knipsel weergegeven. Om te voorkomen dat de URL weergegeven:

 1. Selecteer in het knipprogramma de knop Opties.
 2. Schakel in het dialoogvenster Opties voor knipprogramma het selectievakje URL onder knipsels invoegen (alleen voor HTML) uit en selecteer OK.
 

Een knipsel delen

Nadat u een knipsel hebt vastgelegd, selecteert u de pijl naast de knop Knipsel verzenden en selecteert u een optie in de lijst.

Sneltoetsen gebruiken in het knipprogramma

 
 Druk op deze toetsen Actie
 Alt+M Een knipprogrammamodus kiezen
 Alt+N Een nieuw knipsel maken in dezelfde modus als het laatste
 Shift+pijltoetsen De cursor verplaatsen om een rechthoekig knipselgebied te selecteren
 Alt+D Vastleggen vertragen met 1-5 seconden
 Ctrl+C Het knipsel naar het klembord kopiĆ«ren
 Ctrl+  Het knipsel opslaan